Ce platforme social media trebuie sa folosesti pentru afacerea ta si de ce?
Clientii ne intreaba adesea: “carei platforme social media ar trebui sa dea mai multa importanta?”. Si de fiecare data oferim acelasi raspuns raspuns: trebuie sa fii acolo unde este grupul tau tinta.
Exista tendinta de a vrea sa fii peste tot, chiar daca potentialii tai clienti nu sunt acolo! Numim asta FOMO sau fear of missing out (frica de a nu rata). Spre exemplu daca lucrezi intr-o companie de asigurari si ai servicii financiare, sau asigurari care se adreseaza soferilor de camioane cu siguranta nu vei avea succes pe Pinterest. Cu toate acestea ne dorim sa fim populari si prezenti. Este momentul cand devii depasit, nu poti tine pasul si totul se termina cu postari sporadice pe fiecare platforma fara o strategie reala sau o planificare a continutului. Deci, cum decizi pe care platforme sa te concentrezi?
Platformele de social media si pietele tinta.
Dupa cum am spus anterior cele mai bune locuri sunt acelea unde sunt si potentialii tai clienti.
Facebook este singurul site pe care il recomandam pentru toate tipurile de business indiferent de nisa. Facebook are peste 1 miliard de utilizatori. Cu atat de multi useri este improbabil ca piata ta tinta sa nu se regaseasca aici. Totul este sa rezonezi cu audienta ta, sa-ti spui “povestea” prin poze, video, citate etc. Promovarea prin facebook este o decizie corecta!
De ce facebook?
1. 40% dintre utilizatori au intre 45-54 ani. acest grup este urmat indeaproape de 25-44 ani.
2. Ca venituri si educatie, majoritatea utilizatorilor au absolvit liceul si au un venit anual intre $50k si $75k.
3. Facebook este o platforma foarte versatila unde pozele, video-urile, articolele si textul – intr-un cuvant continutul se manifesta excelent cand vine vorba de engagement.
4. Este excelent pentru optimizarea SEO, trafic catre site-ul tau, branding si engagement-ul clientilor.
LinkedIn
Daca piata ta tinta se afla in zona corporate sau profesionala, LinkedIn este locul perfect mai als daca iti desfasori activitatea in domenii precum training si coaching, consultanta, dezvoltare web, dezvoltarea afacerilor, parteneriate sau recrutare. LinkeIn are aproximativ 200 milioane de useri in toata lumea. Este excelent pentru stabilirea de conexiuni noi in zona de business si de pozitionare a ta sau a companiei tale ca experti in domeniu. Adesea LinkedIn te ajuta sa-ti dezvolti afacerea prin atragerea de noi parteneri (ex. furnizori) si clienti.
De ce LinkedIn?
1. Demografic, cel mai mare grup este intre 35-44 ani urmat indeaproape de grupul 45-54.
2. Userii sunt distribuiti in mod egal barbati si femei. Majoritatea au liceul terminat iar ca venituri $50-75k anual
3. Este perfect pentru experti in orice domeniu, deasemenea pentru recrutare si resurse umane.
4. Articolele si textul functioneaza perfect pe LinkedIn atat postarea ca status cat si in grupuri relevante industriei tale
5. Este bun pentru optimizarea SEO a siteului si expunerea brandului. Daca este folosita corect, platforma este o unealta excelenta pentru obtinerea de recomandari si testimoniale.
Google Plus
Este o platforma excelenta daca este folosita corect.
De ce Google Plus?
1. Grupul predominant este intre 25-34 ani urmat de 18-28.
2. Focusul este pe continut inteligent si relevant despre oameni, actiuni si companii.
3. Ca si pe Facebook pozele, video-urile si articolele sunt de folosit.
4. Prezenta pe Google plus este excelenta pentru SEO, expunerea brandului, si engagement mai ales prin folosirea comunitatilor si serviciul hangouts (perfect pentru customer service).
Twitter este o unealta practica, utila si amuzanta pentru distribuirea informatiei. Pe Twitter comunicarea trebuie sa fie succinta si mesajul structurat in 140 de caractere. Twitter este unul dintre putinele locuri unde postarile foarte dese sunt de bun augur. Pentru atragerea atentiei foloseste texte atragatoare si inteligente. De asemenea ar trebui sa “urmaresti” (sau follow)persoane care au autoritate in domeniul tau sau potentiali clienti.
De ce Twitter?
1. Audienta predominanta este alcatuita din 65% femei cu varste intre 25-34, 35-45 si 45-54 de ani, egal distribuite
2. Salariul mediu anual al utilizatorilor este mai mic ($25k-$50k) iar majoriatea au absolvit liceul.
3. Marketerii, agentiile de stiri, brandurile si evident celebritatile il folosesc cu succes.
4. Twitter este excelent pentru expunerea brandului, engagement si traffic pe site.
YouTube
Ca si Facebook este o unealta excelenta in primul rand prin numarul foarte mare de utilizatori (aprox. 1 miliard). Poate fi folosit in scop business prin sharing de continut video de calitate (informatii, cunostinte) care sa creeze buzz sau prin screen-sharing (demo de produs).
De ce Youtube?
1. 55% dintre utilizatori sunt femei.
2. Cel mai mare grup de audienta este 18-34 ani urmat de 45-54.
3. Veniturile medii sunt intre $50-75k/an si majoritatea au liceul absovit
4. Youtube este perfect pentru afaceri care isi desfasoara activitatea in productie video, film, muzica etc.
5. Youtube este o unealta foarte buna pentru optimizare SEO (este detinut de Google) si pentru expunere de brand.
Pinterest a atras foarte multi artisti si creatori prin faptul ca este in principal o platforma vizuala bazata pe poze. S-a dovedit in schimb a fi o platforma foarte buna pentru vanzarea de produse si servicii. Este utila pentru magazine online, bijuterii, handmade, fashion etc. Crearea de boarduri care scot in evidenta cunostintele si interesele tale iti permit sa construiesti un brand (personal sau business) cu care utilizatorii pot rezona facil.
De ce Pinterest?
1. Are 30 milioane de utilizatori si este dominat in general de femei (80%)
2. Majoritatea au intre 45-54 ani, venituri medii de $50k/an, si au absolvit liceul.
3. Este utila pentru business-uri precum magazine online, bijuterii, handmade, fashion etc.
4. Toate formatele media pot fi folosite pe Pinterest (pozele si video sunt mai eficiente).
5. Pinterest este un tool excelent pentru trafic si expunere.
Odata ce ai decis care sunt platformele care se potrivesc cel mai bine ariei tale de expertiza, uita de restul. ALEGE 3! Vei putea astfel sa le exploatezi la maxim si sa obtii rezultate concrete! Recomandarea noastra este sa apelezi la servicii externalizate de marketing, la o agentie de promovare online si social media.
Mai jos iti propunem un infografic care sa te ajute sa-ti alegi corect retelele sociale pentru business-ul tau.