5 tipsuri de marketing de baza pentru antreprenori

Tipsuri de marketing pe care orice antreprenor trebuie sa le cunoasca.

Orice persoana implicata intr-o afacere are un rol de jucat in marketing. Intr-o lume atat de competitiva, marketing-ul se regaseste in toate departamentele unei firme. Daca lucrezi pentru tine sau conduci o mica afacere, vanzarile si marketing-ul vor fi in rutina ta zilnica de munca, la fel ca orice alte activitati necesare pentru a realiza profit.

Marketing-ul este un domeniu foarte complex, dar oricine poate dobandi si folosi cateva cunostinte de baza. Poate crezi ca  e mai potrivit sa se ocupe un expert ceea ce este foarte corect, dar sunt cateva cunostinte de marketing de baza pe care e bine sa le ai pentru succesul in afaceri.

1. Regula 80/20

Toata lumea a auzit de regula 80/20 (regula lui Pareto), iar ea este foarte importanta si in marketing. In business, aceasta regula spune ca 80% din vanzarile unei firme provin de la 20% din clientii ei. Procentele pot varia, dar esentialul este ca tu sa intelegi de unde vin profiturile si sa poti targeta acei clienti. Bugetele tale de reclama ar trebui sa tina cont de acest lucru pentru a fi cat mai eficiente.

2. Segmentarea clientilor

Mergand mai departe cu Regula 80/20, va trebui sa intelegi in ce fel se diferentiaza clientii tai si sa-i abordezi in mod diferit. Sunt foarte multe metode de segmentare a clientilor, dar numai tu poti decide care este cea mai potrivita pentru afacerea ta. De exemplu, poti segmenta clientii in functie de varsta lor, de obiceiul de cumparare, de cosul mediu de cumparaturi lunar, sau chiar functie de localizarea geografica. Dupa ce ti-ai segmentat clientii pe grupuri, vei putea sa dezvolti strategii de interactiune cu acestia.

3. Comunicarile de marketing

Comunicarea este esenta marketing-ului. Daca mesajele nu ajung la publicul tau, afacerea ta va disparea. O buna comunicare inseamna sa intelegi nevoile publicului tau si sa gasesti cele mai bune cai de a comunica cu acesta. Poate sa fie un mix de vizite face to face, email marketing, newsletter-e si reclama in presa sau poate fi ceva mai simplu. Marketing-ul bun spune o poveste, foloseste o emotie si exemplul personal pentru a stimula interesul.

4. Cum sa-ti scoti compania in evidenta

Majoritatea pietelor sunt saturate cu servicii si produse similare, iar cea mai buna cale de a-ti infrange concurenta este de a iesi in evidenta. Diferentierea de ceilalti concurenti te va plasa in fruntea listei consumatorilor. O abordare simpla este sa fii cel mai ieftin, dar clientii sunt mai complexi/rafinati acum, asa ca va trebui sa fii mai creativ in crearea strategiilor tale.

5. Promovare Social Media

Acum cativa ani, Social Media Marketing nu era cunoscut si folosit la valoarea maxima. Site -urile si serviciile de tip Facebook, Twitter si LinkedIn sunt acum parte a vietii noastre  si reprezinta unelte foarte puternice de marketing, daca sunt folosite in mod corespunzator. Social Media poate fi folosita pentru a identifica si marketa grupuri specifice de clienti cu un cost redus. Site-urile ca Facebook iti permit sa dezvolti conversatii cu clientii si prospectii, sa obtii feedback-uri si idei noi in timp real. Social Media iti ofera posibilitatea sa iti dezvolti brandul companiei si sa fii identificat ca un expert in domeniul tau in moduri unice si interesante.

Tehnologia si modurile in care facem afaceri s-au schimbat extrem de mult in ultimii ani, iar marketing-ul trebuie sa se adapteze intr-un mod rapid. Cunostintele de marketing traditional au valoare, dar trebuie mereu sa fii conectat mereu la noutati si schimbari.